~ El parto de los montes: El crack del vint-i-nou

16 abr 2010

El crack del vint-i-nou

Guardar coses inútils fa que, a vegades, simples missatges sense pretensions es converteixin, en passar els anys, en petits tresors.
La carta d’avui no va venir d’Àfrica, hi va anar. Junt amb les que ja he publicat i d'altres que esperaran millor moment formen el que he anomenat "Corpus epistolar d'Andreu Burguera, soldat de Ceuta"
Es tracta d’una de les respostes que rebé es padrí Andreu.


Com sabeu, si clicau damunt ses imatges les podreu llegir millor

  
En Joan i na Margalida, “sa padrina Angelina“, eren amitgers de “Sa Canova” possessió situada molt a prop dels “Baños de Sant Joan” (d’aquí ve el malnom amb què coneixien a es padrí Andreu).
N’Andreu n’era el fill petit i abans de partir cap a Àfrica els ajudava amb ses tasques a sa possessió perquè el germà gran, ja casat, estava a un altre hort.




No hi ha dubte que el “Crack del 29” va fer patir molt les economies de la gent corrent (la microeconomia en diuen). Conten que a Nova York molts de banquers i inversors diversos van suicidar-se però, fins ara, no havia trobat cap prova de com el crack va afectar a la pagesia mallorquina.
El desastre no va concretar-se a finals d’octubre però ja el maig d’aquell any es padrí vell s’ho veia venir.

En Joan no era homo de lletres (encara que hem de reconeixer que no ho feia del tot malament) però tenia quatre idees clares d’economia casolana. A saber:
Vendre barato i comprar car no omple el rebost.
Fer el servei militar era
perdre el temps (sobre tot si a casa et necessitaven per fer feina)
Si no hi
havia altre remei tocava embarcar-se per guanyar-se ses sopes (Bons Aires n‘era
un bon destí).
Deu duros són deu duros i no esteim per perdre’n sa pista.



 En definitiva, ara que sembla que ens trobam inmersos en un altre crack de dimensions planetaries vos desig que en llegir aquest escrit vos trobeu bé.
     I “siendo así daremos las G.A.D.”

9 comentarios:

Antonia 16/4/10, 23:15  

Jo trop tan entranyables aquestes cartes que no me’n puc avenir de la quantitat tan gran de sentiment y seny que contenen en un mon on en tota seguretat tot era tan dur, precari i mal de dur a bon terme. Me sembla que el que veig darrera de aquesta realitat es al menys tan interessant com el que hi havia al fons de aquelles histories de ficció de Cela o de Torrente Ballester o de Delibes. Tal vegada ells també varen tenir accés a un corpus epistolar tan pur, senzill i quotidià com el de l’avi Andreu. Tant m’agrada aquesta sèrie de cartes com els teus comentaris. Enhorabona.

Nota:La segona foto la tens mal enllazada i no se por fer gran. Aixi i tot es pot llegir, pero es un poc dificultos. Mira si ho pots arreglar.

Lluís 18/4/10, 12:44  

He llegit ses cartes però que és això de ses G.A.D.? Ho llegiria un altre pic però es bastant complicat.

Pau 18/4/10, 12:55  

No havia de ser fàcil ser soldat a Ceuta l'any 29!!!

Antonia 18/4/10, 15:17  

lluís, es padrí Joan (o por ser sa padrina Margalida), escriu: "Siendo así, daremos G(racias) A D(ios).

mmmm estàs suspes: No cal un doctorat per entendre això!!!!

Lluís 18/4/10, 18:16  

I llavors diuen que ses noves generacions destrossam ses llengües amb el nou món tecnològic tipografiant sms style i amb ses redes sosial·les.

Mar 19/4/10, 12:33  

M'agraden molt les cartes, tant les que venen d'Àfrica com les que surten de Ses Salines.
Esper que l'ocasió de publicar-les arribi aviat.

En Pep nostro 19/4/10, 16:20  

Lluís, no posis excuses i reconeix que no vas mai a missa.

BIEL 19/4/10, 16:26  

NO ESCRIBO PARA COMENTAR LAS CARTAS DE LOS PADRINOS DE SES SALINES. YA LO HARÉ EN SU MOMENTO.
SIMPLEMENTE, ES UN MENSAJE DIRECTAMENTE DIRIGIDO A ANTONIA PUES YA SÉ QUE TE OPERAN EL JUEVES 30. BUENA NOTICIA, PUES QUE TE HUBIERAN PASADO DELANTE SERÍA UNA MALA SEÑAL, Y QUE NO LA POSPONGAN DEMASIADO ES TAMBIÉN UNA BUENA COSA. UN BESO Y MUCHO ÁNIMO. COME MUCHA GELATINA.

biel 19/4/10, 16:36  

Pep, certament aquestes cartes tenen un valor inestimable, i no tan sols pels que conegueren o descendeixen dels protagonistes, si no per a qualsevol que li resulti curiós entendre la vida d'aquesta illa abans de noltros mateixos.
Dit això, i a pesar de que no sol comentar aquests articles, t'he de dir que m'agrada legir-los.

Publicar un comentario

Escribe tu comentario