~ El parto de los montes: En Paco va ser cuculla (cucuia)

3 abr 2010

En Paco va ser cuculla (cucuia)

Els primers records que tenc de ses festes de Pasqua, com de qualsevol altra cosa, estan relacionats amb en Paco.

Són records intemporals, dificils d'ordenar cronològicament; si bé tots anteriors a s'anada a viure a Ben-dinat (primavera del 66).

Una sequència coherent seria:


  1. Anar a comprar un ciri a sa cereria des Call.

  2. Preparar s'hàbit de la cofraria del "Lliceu Francès" (ja desapareguda).

  3. Anar a veure sortir el pas de l'esglèsia de Santa Clara.

  4. Anar a sa processó del Dijous Sant.

  5. Empassar-me mitja dotzena de pel.licules adients a les festes.

Cada punt requereix un comentari. (Vos convit, a qui també teniu records d'aquests, que n'afegigueu)



  1. Jo, el ciri, el trobava gegant. Com podia fer aquell camí amb allò en sa ma sense esbraonar-se? Bé, en Paco podia fer allò i molt més.

  2. Era un vestit morat (sa mamà diu que amb una capa blanca que jo no record). En paco l'havia heredat de mon pare (el vos imaginau a ell desfilant?). Més tard també el va utilitzar en Joan - germà - però això són figues d'un altre paner. El vestit va acabar servint de desfresa; crec que corr una foto, precisament d'en Paco, fent de bubota per Son Drago. En Biel - també germà - va acabar d'esquinçar-lo.

  3. Era una fita del començament de sa processó. Com havien de dur el pas fins a la Sang, sa sortida era a primeres hores de s'horabaixa. No era gens espectacular - com ho és sa sortida de la mare de Déu Cursivade l'Esperança - perqué ses imatges anaven damunt un carro amb rodes. Lo què m'impressionava era el que es representava. Si no em falla la memòria, es tractava del moment en que es posava dreta la creu de Crist ja crucificat. Hi havia figures que (això pensava jo) increpaven i escupien a Crist. s'enssenyança era clara: "No escupis, que domés escupen es judios"

  4. Un vertader calvari, llarg i avorrit. "posau-vos a sa vorera des rellotge de Cort o no vos podré donar confits" que per cert no m'agradaven gens. Ja mos tens amb n'Enriqueta aguantant sampentes i ses ganes de pixar.

  5. Ja ho dic jo, Quo vadis? (España). I és que he comprovat que aquestes festes, en tants canals de TV com hi ha, domés han fet aquesta pel.licula, "Espartaco" i " La saeta del ruiseñor". També he vist, amb sa mamà, una pel.licula sobre na Bernardette de Lourdes. Hagués fet ses delícies d'en Paco.

S'anada a viure a Ben-dinat i sa posterior tendència a passar totes ses festes a Son Drago varen rompre part d'aquesta màgia que va ser substituida per l'ofici del Dijous Sant a Porreres amb la no manco espectacular rentada dels peus dels apòstols.


Per cert, també record haver anat a veure "s'Encuentro" a la Seu amb la senyoràvia. De petit i baix que era no vaig veure res.


Aranyetes sortiu que el Bon Jesuset es viu!

Estic molt content de saber que sa tradició natzarena la manté viva en Lluis - nebot - que, ja què hi és, també podria fer Purissimes de paper de plata.

9 comentarios:

Gloria 4/4/10, 9:01  

Naturalmente no tengo recuerdos de la Semana Santa en Palma, ni siquiera en Bendinat. Mis primeras Semanas Santas debían ser como cualquier periodo vacacional, después si que recuerdo ir a la procesión de Perreres con Papá, caminando detrás de la banda de música, pero sobre todo me acuerdo que hacíamos multitud de Panades y Rubiols, era cansado, no me imagino a mi hija Luisa haciendo durante toda una mañana panades, menos mal que luego siempre me parecían buenísimas. Feliz día de Pascua !!!!!

rosa 4/4/10, 9:54  
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
rosa 4/4/10, 10:01  

Actualment en la processó del dilluns sant, anomenada del Crist de l'Agonia, que va de Santa Clara a Montesion, surten tres passos, uns dels quals va a pes el que implica que els confrares que el carreguen per sortir del pati de santa clara hagin de fer-ho acotats (és bastant impressionant).
Una mencio especial de la Semana Santa es mereixen les Cases Santes i la colleció d'estampetes

rosa 4/4/10, 10:23  

Un record molt especial que tenim noltros (els Ramis) de la Setmana Santa, és LA MONA, la duian a canostra el Dimecres Sant, embolicada en celofan i es col·locava damunt sa taula des menjador, "nins no la toqueu domes se pot mirar que és de na Glòria (i la caseta o s'ou gran d'Antonia que és sa meva fillola), i fins es dilluns de pasqua que era es dinar de la família feliu estava al menjador, pasavem hores mirant.le i reservant els pollets.
GLORIA ¡MOLTS D´ANYS!

Anónimo 4/4/10, 10:51  

Glòria, noltros també et desitgem "Molts d'anys". Buades -Clar

Gloria 4/4/10, 21:40  

Es verdad!!!lo mejor de la Semana Santa!!!, la verdad es que la Tia Dolores me hacía un buen regalo, era un super regalo.
Era fantástico ser por un un rato la envidia de todos mis primos y la protagonista de la familia. Una de las fotos que mas me gustan de cuando era pequeña es una en la que esto delante de la mona y todos a mi alrrededor, la verdad es que en una familia como la nuestra tener tu día era verdadeamente un lujo ,no es raro que la quisiera tanto!!!!.

Anónimo 5/4/10, 16:41  

Y a mí me enseño:"tres jueves hay en el año que relucen más que el sol, Jueves Santo, Corpus Cristi y el día de la Ascensión". Creo que el dicho no se cumplió ni un solo año de toda mi infancia, da igual recuerdo con igual ilusión lo maravillosas que me parecian nuestras fiestas. María

Lluís 5/4/10, 20:57  

¿Qué se ha hecho del traje?

Pau 8/4/10, 11:47  

Jo tenc un record de la processó de dijous sant a Porreres que no ja no sé si se deonava cada any o només va passar una vegada, i és el dela Banda de Música tocant l'himne d'Espanya a l'inici de tot. Me va cridar l'atenció

Publicar un comentario

Escribe tu comentario