~ El parto de los montes: Maria Enganxa

15 abr 2010

Maria Enganxa

Un personatge que ens ha acompanyat tota la vida i que ha estat present en molts de moments de la nostra vida, ha estat na Maria Enganxa.

De petit crec no vaig ser molt poruc, supòs que només el que és normal en un nin, i no record que ni les històries de fantasmes ni d'esperits ni coses així m'impactassin massa. Però si hi havia una cosa/persona que me feia pànic, era na Maria Enganxa.

Aquest ésser tenia el do de la ubiqüitat. Anassim a on anassim, si hi havia aigua, (menys a sa banyera, evidentment) ella hi era. A Son Drago, si erem a la piscina, ella també, si baixavem cap a la clastra i voliem treure aigua de la cisterna haviem d'anar alerta que ella era a dins, i si després anavem a jugar damunt s'ajub no hi podiem guaitar no fos cosa que ens agafas. Però no contenta amb aixó, quan partiem de Son Drago i anavem a Porreres o a Bendinat passava el mateix, feia molta més via que nosaltres a moure's, i sempre sense veure-la. Això sí, si amb noltros hi havia un gran, estavem salavats, na Maria Enganxa no s'atrevia a sortir!!

Quantes vides ha salvat na Maria Enganxa? Sens dubte el millor salvavides que ha existit mai, i per més que passin els anys, els nins segueixen xerrant d'ella amb molt de respecte i amb molta curiositat.


6 comentarios:

Lluís 15/4/10, 20:14  

Conco, qui va ser es ca que se'n va endur donya Maria Enganxa?

Gloria 15/4/10, 20:46  

Tienes toda la razón, que gran invento Na Maria Enganxa, cuando cuento esto a mis amigaslahistoria de este personaje se horrorizan, creen que es lo menos pedagógico del mundo y a mi que me parece tan bien, me parece muy educaivo !!!. Estoy segura que soy tan prudente por estos miedos que nos metían de niños. Otro día podemos hablar de "es sacamantecas". Recuerdo también las historias del sacamantecas, cuando Mamá los Domingos me dejaba en el areopuerto para venir hacia Barcelona siempre me decía "cuidado con los sacamantecas".
Que historias !!!

En Pep nostro 19/4/10, 22:59  

Paco MORRACO.
Això acollonava.

Antonia 20/4/10, 13:08  

Jo no sé bé que volíem dir en “Paco MORRACO” però una vegada, a la hora de dinar a Son Drago, lo vaig demanar si ell venia de la banda dels jueus o de la dels moros... pensà un poc i va dir:

-jo crec que dels moros

-i això perquè ho creus?- li vaig demanar

-perquè se conté els jueus eren els que tenien
els doblers i els moros els que feiuen la feiuna.

... I va quedar tan satisfet i convençut de haver topat amb una bona explicació als seus orígens.

En Pep nostro 20/4/10, 17:46  

I s'esmolador (tirurí-tiruró)no vos feia por?

Antonia 22/4/10, 20:46  

A mi encara me feien mes por els camellers de s’Arenal. Eren els sacamantecas paradigmàtics. Tenien una cara que feia feredat... lo curiós del cas es que mai els hi vaig veure la cara.

Publicar un comentario

Escribe tu comentario